Biblioteca Virtual Joaquim Vicent Guimerà

Fotografia de triatló

Potser més 600.000 fotografies he fet de triatló, en múltiples competicions i en mútiples escenàris. No és -malgrat això-, la facetamés ampla de la meua activitat fotogràfica, per què he capturat la realitat de una bona quantitat d´activitats, i d´esports, però el triatló m´ha captivat d´una forma realment ferma. Us presento unes poques imatges, només per mostra-vos una part emotiva d›aquesta activitat, amb fotografies que no són les millors, pot ser, però que sí són records d´aquesta activitat. Altura, Almenara, Cullera, Gandia, Monfòfa, Benicarló, Benifaio, Cullera, Dènia, Catarroja, La Torre, Manises, Moncada, València, El Cabanyal, Xest, Alcossebre, Bètera, Pinedo, Castelló, Orpesa, Peníscola, Marina d´Or, Puçol, Sagunt, Ribarroja, Alcanar, La Ràpita, Barcelona, La Vall d´Uixò, Borriana, Altura, Navajas…, durant anys i en una bona quantitat d´edicións des del 2003 fins a l´actualitat, col·laborant durant aquest temps amb la Federació de Triatló de la Comunitat Valenciana. He estat fotògraf oficial per part de la Federació de Triatló de la Comunitat Valenciana de Triatlóns de València, campionats d´Espanya de Triatló, competicions internacionals i un campionat del Món Universitari de Triatló.

Les fotografies de triatló

Sempre he intentat que les fotografies de triatló tinguen la vivacitat de representar la realitat de l´esposrt: els retrats dels esportistes, no només en el moment de l´acció, sinó en la trascendència dels intercanvis, mostrant les expressions dels esportistes, i intentant recrear la realitat amb l´instant exacte en que l´acció vol representar un segon trascendent de la competició.

Moments importants

Considero que és tant important una foto ben feta en acció, dins de la competició, com el retrat expressió del triatleta quan està preparant el seu equipament a l´àrea d›intercanvi. Una competició de triatló té múltiples protagonistes, i bo és seguir el desnvolupament de la prova mostrant els petits detalls de la preparació dels esportistes, mostrar les expressions d´acord en el moment en que el seu rostre ens pot mostrar el seu estat anímic, i per supost: captar l´acció de la competició amb els elements tècnics que la fotografia digital ens posa a l´abast. Una norma sempre activa en el meu treball fotogràfic ha estat fixar-me en tots els esportistes. Per a mí són tant protagonistes el primer classificar com aquell que lliuta amb el seu esforç per poder arribar a completar la prova.
El jove equip del Tripuçol, que ara domina les competicions absolutes
Triatletes valencians com Marta Lluch. Jorge-Antonio Lagoa, Christian Sánchez, Roberto Sánchez, i moltes i molts d´altres més, els he vist creèixer amb la càmera, al llarg d´anys de recopilar les fotografies en les competicions de triatló del País Valencià.
Alistar Browlie, varies vegades Campió del Món de Triatló. És una fotografia que vaig fer al 2003, en una Triatló celebrada a Castelló
Unes imatges de competicions de Triatló. Des de les escolars fins als Campionats d›Espanya i les proves de classificacions d´èlit he portat la càmera per capturar l´espectacle multicolor d›aquest esport
Pot ser és aquesta la fotografia que més ha impactat de les que he fet en l´apartat de triatló. Les ones semblen gegants, i eren veritablement grans, però l´efecte és òptic, ja que està feta amb un zoom de fins a 500 mm. I això fa que l´espai entre les ones i els triatletes visualment es comprimeixi i exageri el fons de la imatge respecte del primer terme. Però sí, les ones eren grans i a partir d› aquesta prova, la triatló es´, aquell dia, va convertir-se en duatló. Correspon a l´any 2011, a la Platja de Pinedo de València.
Si vols ampliar informació sobre triatló, entra en aquest enllaç
Fotografies que mostren la màgia multicolors dels esports combinats; aquatló, duatló, triatló